Ukusno porodično jelo iz Lombardije
Sastojci
- 4 teleće potkolenice sa kostima – isečene da budu debele 4 – 5 cm
- maslinovo ulje za prženje
- ½ šolje brašna
- so
- biber
- komad putera
- 2 luka sitno iseckana
- 4 srednje šargarepe, isečene na male kockice
- 2 stabljike celera
- 4 čena belog luka, mlevenog
- 400 ml suvog belog vina
- 2 konzerve seckanog oljuštenog paradajza 500 ml pilećeg bujona
- Buket garni od nekoliko grančica svakog od sledećih začina čvrsto povezanih zajedno: ruzmarin, peršun,majčina dušica i lovor ulje
Priprema:
Dobro začinite meso sa obe strane solju i biberom.Zatim lagano posuti meso brašnom, ostatak otresti.
Zagrejte ringlu i dodajte malo maslinovog ulja u tiganj.
Pržite meso sa obe strane dok ne dobije svetlo zlatno smeđu boju.
Uradite to u serijama, a zatim ostavite po strani sa sokovima.
U velikom loncu od livenog gvožđa zagrejte komad putera i dodajte luk, šargarepu i celer.
Propržite oko 5 minuta dok ne omekša i tek počne da dobija boju, a zatim dodajte beli luk.
Deglazirajte lonac vinom i ostavite da se kuva - oko 4 minuta.
Dodajte paradajz iz konzerve, pileći bujon i buket garni i dobro začinite solju i biberom.
Ostavite ovo da provri na šporetu i kuvajte oko 10 minuta dok rernu zagrejete na 140C.
Ubacite meso u šerpu,poklooute i stavite u rernu na pečenje -okov2-3 sata(2ipo sata najbolje).
Poslužite sa krompir pireom ili sa risottom
.
Za puno divnih novih recepata zapratite naše prijatelje na instagram stranici https://www.instagram.com/porodicaukusa/.