Jedan od klasika italijanske kuhinje koji se i danas često može naći na njihovim trpezama. Izuzetno je jednostavan za pripremu i sjajan za uživanje
Sastojci
Testo:
- 250gr oštrog brašna;
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kesice šećera
- prstohvat soli
- malo rendane korice limuna
- 1 belance
- 125g čvrstog margarina
Punjenje:
- 300g džema po izboru
Premaz:
- 1 žumance
- malo ulja
- šećer u prahu ( na kraju)
Priprema:
Brašnu dodati so, šećer, vanilin šećer, rendanu koru limuna, belance i na listiće iseckan margarin i nakon toga brzinski zamešati testo.Zatim testo razvaljati i staviti u kalup za krostate koji ste prethodno pripremili za pečenje ( premazali puterom i posuli brašnom )
NAPOMENA :
Koristite metalni ili silikonski kalup kako ne bi pukao pri hladjenju krostate.Podlogu na par mesta probušiti viljuškom.
Krajeve testa iseći uz vrh kalupa, rasporediti džem unutra i odozgo i potom ukrasiti tračicama testa.
Staviti spoljašnje ivice ka unutra do džema
Ostaviti da se sve pripremljeno dobro rashladi ( zamrzivač 30-60 minuta ili frižider 60-90 minuta).
Pečenje :
Pre pečenja premazati testo žumancem sa malo ulja.
Krostatu peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.
Gotova je kada lagano porumeni.
kada je gotova izvaditi je iz rerne i pustiti da se u potpunosti ohladi
Pre serviranja posuti je šećerom u prahu.
Prijatno!!!