Ukusne i jednostavne za pripremanje. Idealne u okviru brzog doručka bilo da je on sladak ili slani i pred polazak na posao ili u školu.
Sastojci
Testo:
- 1 kockica svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 200ml hladne vode
- 200ml hladnog mleka
- 550gr mekog brašna (tip 400)
Priprema:
Izmrviti u dublji sud kvasac i dodati kašičicu šećera i kašičicu soli.Zatim dodati 200 ml hladne vode i 200 ml hladnog mleka i mešajte dok masa ne postane glatka.
Nakon toga brašno dodajete postepeno, mešajući svo vreme kako se ne bi stvorile grudvice.
Kada se sve sjedini, prekrijte testo krpom i pustite da odstoji oko sat vremena.
Testo premesite u malo brašna, kada prestane da se lepi za prste – testo je spremno.
Podelite ga u četvrtine, ukoliko se još uvek lepi, premesite svaku četvrtinu u još mlo brašna.
Zagrejte ulje u šerpi, odvajajte po malo testa i pre nego što ga spustite da se prži, malo spljoštite dlanovima.
Rasporedite ih tako da se ne guraju u šerpi i smanjite vatru.
Kada se zarumene sa obe strane – mekike su gotove.
Možete ih služiti uz sir ili džem.
Prijatno!